Παρουσίαση της συλλογής Φωτογραφίες στο περιοδικό Απόπλους, τχ. 67-68, χειμώνας 2015 – άνοιξη 2016, σελ. 398.

Η πρώτη ποιητική συλλογή της Σοφίας Σακελλαρίου διαθέτει την εξής πρωτοτυπία: οι τίτλοι των πενήντα ποιημάτων αναφέρονται στην πλειονότητά τους σε ονόματα προσώπων και σε τοπωνύμια. Ωστόσο, η επιλογή αυτή δεν είναι αρκετή για να παρουσιάσει όλα τα ποιήματα σαν συμπαγή ενότητα. Το πιο πιθανό είναι ότι το υλικό έχει προέλθει από διαφορετικές χρονικές στιγμές, τις οποίες επηρέασαν διαφορετικά ερεθίσματα. Αλλά η ποιότητα των ποιημάτων διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της συλλογής σε υψηλό επίπεδο, γιατί η Σοφία Σακελλαρίου διαθέτει ωριμότητα και γνωρίζει τους κανόνες της ποιητικής γραφής. Ίσως οι επαγγελματικές και βιοτικές φροντίδες δεν της έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα να ασχοληθεί διεξοδικά με την ποίηση.

Το μεγαλύτερο μέρος των περιεχομένων αναφέρονται στην πεζή καθημερινότητα, στη μοναξιά που βιώνουν οι άνθρωποι της πόλης, στο θάνατο που ελλοχεύει για να επικαλύψει τα ίχνη της άχαρης, μονότονης ζωής μας. Ένα δείγμα από τη συλλογή:

«Το πρόσωπό μου / κρέμεται στο χωλ / σαν τα κεφάλια ελαφιών / σε σπίτια κυνηγών / πάνω απ’ το τζάκι καρφωμένα / Νομίζεις θα σου μιλήσει / το πρόσωπο / που κρέμεται στο χωλ («Βασιλική – Ιωάννινα», σελ. 30).